شيدا حسين طلبه هندي-آمريکايي ميگويد: در آمريکا براي ما شيعه يا سنيبودن مهم نيست، مهم اين است که شخص مسلمان باشد. او ادامه ميدهد: در ايران قدر آزادي را نميدانند، در آمريکا براي نمازخواندن در دانشگاه يا فرودگاه اول بايد اجازه بگيريم.
به گزارش
هفت چشمه به نقل از
فارس، شيدا حسين طلبه آمريکايي که چند ماهي از حضور وي در ايران ميگذرد، اصالتي هندي دارد. وي که از نزديک شرايط جامعه آمريکا را درک کرده، از نعمتهايي سخن ميگويد که در ايران يافته است، همچنين از تلاشهايش براي اقامه نماز در دانشگاه سخن ميگويد که چگونه توانسته با اهل سنت برادرانههايي از وحدت اسلامي را در محيط غربي به نمايش بگذارد. شيدا حسين از کاستيهايي ميگويد که اميدوار است در آينده نه چندان دور در آمريکا بدان دست يابد، از فراغ بال در شرکت در نمازجمعه تا بانگ اذان در سطح شهر، وي هم اکنون مشغول تحصيل در جامعةالمصطفي(ص) العالمية است تا بتواند روزي پيام صلح و دوستي اسلام را به عنوان مبلغ به هموطنان خود منتقل کند.
به منظور آشنايي با وضعيت نحوه اقامه نماز در جامعه آمريکايي با وي گفتوگو کرديم که ماحصل آن در ادامه ميآيد:
اجازه از قسمت پذيرش دانشگاه براي اقامه نماز
* نحوه اقامه نماز و به خصوص نماز جماعت در آمريکا چگونه است؟
-موضوع نماز جماعت در شرق و غرب تفاوتهاي زيادي دارد، اول اينکه بيشتر مردم آنجا هنوز متوجه نشدند که نيت نماز چيست؟ و اهميت نماز جماعت را نميفهمند، ولي با گذشت زمان اين فکر عوض شده و مردم به متوجه نماز شدهاند، هر چند براي نماز جماعت مشکل داريم، مثلاً در آمريکا بعضي از شهرها مسلمانان زيادي دارند، ولي در بعضي شهرها کم هستند.
آنجايي که کم هستند مردم نميتوانند نماز جماعت بخوانند، ولي شهرهايي مثل هيوستون (بزرگترين شهر ايالت تگزاس و چهارمين شهر بزرگ امريکا) مسلمانان زيادي داريم، براي ما شيعه يا سني بودن مهم نيست، مهم اين هست که او مسلمان است، چون بدون اين نميتوانيم کارها را ادامه دهيم، در آنجا ما مثل اينجا نماز جماعت نداريم، اينجا مردم هر جايي، مثل مدرسه، اداره و ... ميتوانند نماز جماعت بخوانند، ولي براي ما آنجا اين طور نيست و خيلي مشکل است، ولي در دانشگاه شيعه و سني تصميم گرفتيم که وقت نماز، نماز بخوانيم، به قسمت پذيرش رفتيم و اجازه گرفتيم که وقت نماز، نماز را به جماعت بخوانيم.
طبق نظر رهبري نمازمان را با اهل سنت ميخوانيم
بيشتر وقتها امام جماعت سنيها هستند، شايد چون يک تفاوت بزرگ بين سني و شيعه اين هست که سنيها براي نماز جماعت اهميت زيادي قائل هستند، اگر ما پنج نفر شيعه باشيم حاضر نيستيم که يک نفر امام جماعت باشد و نمازمان را جدا ميخوانيم. ولي چون رهبر انقلاب آيتالله خامنهاي براي نماز جماعت تأکيد دارند، ما کوشش ميکنيم با سنيها باشيم و با آنها نمازمان را بخوانيم.
نعمتهايي که در ايران ديده نميشود
*از تفاوتهايي که درباره اقامه نماز در ايران و آمريکا حس کرديد، ميگوييد؟
-در اينجا که مردم هستند، نماز جماعت يکي از نعمتهايي است که دارند و نميدانند، در دانشگاه، اداره و ... مسجد وجود دارد، حتي وقتي که شما در قطار يا در فرودگاه هستيد ميتوانيد نماز بخوانيد، من خودم تجربه کردهام چون خيلي مسافرت ميروم، در آنجا فقط ميشود نماز خواند ولي نه نماز جماعت، چون نماز جماعت مشکل است، اول اينکه قبله کجاست؟ در اينجا در هر مکاني نشانه براي قبله است و يک مکان براي خواندن نماز آماده است، ما در فرودگاه بايد برويم از مديريت و نگهبان آنجا اجازه بگيريم که لطفاً به ما اجازه دهيد که ما دو رکعت نماز بخوانيم.
چون که سنيها به نماز جماعت تأکيد دارند بچههاي آنها يک فکر ديگر دارند، ولي براي ما بچه شيعهها مشکل است که آنها به ما بگويند ما نميتوانيم نماز جماعت بخوانيم چون که تلفظ ما فرق ميکند و مشکل دارد، براي همين وقتي ما بزرگ ميشويم فکر ميکنيم که بهتر است نماز را جدا بخوانيم، وقتي که اينجا آمدم يکي از روحانيون بزرگ را در نماز جماعت ديدم، خوشحال شدم که با لحن معمولي مثل من نماز ميخواند، در اينجا با فاصله چند دقيقهاي از خانه مسجد است ولي آنجا اين طور نيست، ما بايد پانزده دقيقه يا نيم ساعت حتي يک ساعت رانندگي کنيم تا به مسجد براي نماز جماعت برسيم، ما در هيوستون 9 حسينيه داريم، ولي فقط يک مسجد است که آن نماز جماعت دارد.
مرخصي گرفتن براي اقامه نمازجمعه
*خب! درباره اقامه نماز جمعه با توجه به اينکه روز کاري در آمريکا محسوب ميشود، چه کار ميکنيد؟
-مردم آنجا به نماز جمعه اهميت ميدهند، اما سخت است، ما بايد يک نامه بگيريم و پيش مسئول منطقه برويم، اجازه بگيريم و به نماز جمعه برويم و سپس به سرعت به سر کار برويم.
*پس بايد مرخصي بگيريد و به نمازجمعه برويد؟
-بله! ما بايد مرخصي بگيريم.
برادرانههاي ديني در ماه رمضان در دانشگاه آمريکا
*داشتيد از تفاوتهاي اقامه نماز در ايران و کشورتان ميگفتيد؟
-چيز ديگري که در اينجا وجود دارد و براي مردم هيچ وقت مهم نيست، وقت نماز است که ميفهمند چه موقع است، چون وقت نماز ميتوانيد صداي اذان را گوش کنيد، الحمدلله مردم آمريکا با مسلمانان آشنا شدند که اينها هم دين هستند و طريقه عبادتشان نماز است، اول اين طوري نبود، در فرودگاه هيوستون در شهر ما يک اتاق خيلي کوچک است که همه اديان آنجا ميتوانند عبادت کنند؛ يعني شما نماز ميخواهي بخواني، يا مسيحي هستي، يا هندو هستي ميتواني آنجا به عبادت بپردازي، ما در دانشگاه اين فرهنگ را آغاز کرديم، در رمضان با سنيها براي افطاري يک سفره انداختيم و براي وحدت صحبت کرديم، وقت نماز با آنها نماز خوانديم، نماز آنها قبل از نماز ما است، وقتي که آنها نماز مغرب را تمام کردند ما پنج دقيقه منتظر بوديم و دوباره نماز مغرب براي خودمان خوانديم.
*نحوه برخورد مردم هيوستون ايالت تگزاس هنگامي که نماز خواندن شما را مشاهده ميکردند، چگونه بود؟
-بيشتر تجربه من با مردم آنجا تجربه خوبي بوده است، چون بيشتر مردم آنجا باهوش و منطقي هستند، اينکه يک شخص سياسي در تلويزيون چه ميگويد، برايشان مهم نيست، شما سياسيها را ميبينيد و بد فکر ميکنيد، ولي مردم بهترين اخلاق را دارند، حتي در يکجا من نماز ميخواندم يک دختر کوچک آمد ولي مادرش گفت: نه نه بيا اينجا، او عبادت ميکند و به عبادت کردن احترام ميگذارند.
رابطه ظاهر آراسته مسلمانان و احترام به آنها
*ميخواهيد بگوييد مسلمانها توي سراسر دنيا احترام دارند؟
-بله! البته در هر جايي مردم جاهل و نژادپرست وجود دارند، در آنجا بين مسلمانان شيعه و سني مهم اين است که در بيرون چه طور باشيم، اگر تميز باشيم آنها احترام ميگذارند، ولي کساني که تميز نيستند، مردم از آنها ميترسند.
*مثلاً تروريست است؟
-بله! براي همين خيلي مهم است، چون اين اخلاق و سنت رسول(ص) و ائمه(ع) بوده است.
*اينکه لباس خوب بپوشيد، خوشبو باشيد، زيبا باشيد؟
- بله! همينطور است.
تفاوت مسلمانان نسل جديد در آمريکا
*فرقي که ميان مسلمانان نسل جديد ساکن در آمريکا با گذشتگانشان چگونه است؟
-مسلمانان نسل جديد ساکن در آمريکا در متن زندگي مادي و فساد رايج تکليف خود را روشن کردهاند، قبلاً اين طور بود که ما نماز ميخوانديم و کار ديگر هم ميکرديم، ولي اکنون اين طور نيست و بچهها خيلي باهوش هستند، ميگويند: نه! چون دين ميگويد: نه! و وقتي ميفهمند، اهميت ميدهند و کاملاً سمت راست ميآيند و وسط نيستند، در گذشته اين طور بود که بيشتر وسط بوديم ولي اکنون اين طور نيست.
بودجه براي ساخت کليسا در نظر گرفته شده است!
*مساجدي که در ايالت هيوستون و ساير شهرهاي آمريکا وجود دارد، خود مردم ساختهاند يا دولت آمريکا؟
-وقتي مسيحيان ميخواهند کليسا بسازند، دولت به آنها زمين و پول ميدهد، ولي ما براي ساخت مسجد بايد از مردم پول جمع کنيم.
*يعني براي کليسا دولت آمريکا بودجه در نظر گرفته است، اما براي مسجد، شما خودتان بايد پول جمع کنيد؟
-بله! گرفتن اجازه مسجد هم بسيار مشکل است، حسينيه مشکل نيست، ولي براي گرفتن مسجد يک کم مشکل وجود دارد، به همين دليل ما با داشتن 9 حسينيه فقط يک مسجد داريم.
*اذان هم از مسجد پخش ميشود؟
-اذان در مسجد پخش ميشود، ولي در حسينيه اينطور نيست.
*در بيرون و خيابان پخش ميشود؟
-نه! اين طور نيست.
*اوضاع مبلغ و روحاني مساجد شيعيان چطور است؟
-در هيوستون الحمدلله روحاني زياد داريم، ولي متأسفانه يکي از مشکلاتي که داريم اين است که يک عده روحاني عربي، يک عده روحاني هندي و يک عده هم روحاني ايراني است و اينها با هم مشکل دارند.
*با هم وحدت ندارند؟!
-واقعاً نميدانم! دارند ولي تفاوتهاي زيادي دارند.
* از شيدا حسين که فضاي ايران و آمريکا را درک کرده است، ميخواهم بپرسم که چه پيشنهادي براي بهتر شدن وضعيت اقامه نماز مسلمانان آمريکا داريد؟
-اگر ما وحدت بيشتري داشته باشيم و به مسئول شهر و ايالت بگوييم که نماز براي ما خيلي مهم است و بايد براي نماز به ما وقت بدهيد تا در وسط کار بتوانيم جايي براي نماز آماده کنيم، اگر دولت اين اجازه را دهد ميتوانيم نمازمان را براي خودمان مهم کنيم.
*حرف آخر ...
-مردم اينجا بايد شکرگزار اين نعمت خداوند باشند و آن چيزهايي که در تلويزيون ميبينند که آمريکا و غربيها اين طور هستند، اين درست نيست. فرق بين سياست و مردم زياد است، همه چيزهايي که در تلويزيون و اينترنت و ... ميبينند آنها را باور نکنند، چون که من آنجا زندگي کردهام و به اينجا آمدهام، وقتي که شما يک چيزي که از کودکي نداشته باشيد اکنون احساس ميکنيد که چقدر مهم است. بايد براي اينها در ذهنش ارزش بگذارد.
انتهاي پيام/ک